"Ne a múltban élj, ne a jövőről álmodozz,
a jelen pillanatra összpontosítsd az elméd."
Buddha
A stressz elnyomja az immunrendszert, ezáltal csökkenti a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.
Ha csökkentjük a stresszt, akkor gyorsabban felépülünk a betegségekből.
A stressz csökkentésének egyik formája, ha beszélünk arról, hogy mi nyomja a lelkünket, illetve mi az, amivel saját magunk nem tudunk megbirkózni.
Már pusztán az a tény, hogy valakinek elmondjuk a gondolatainkat, sokat segíthet annak feldolgozásában.
Amikor valamiről beszélünk, akkor szinten saját magunk megtaláljuk a megoldást az adott helyzetre.
Ha van egy " jó hallgató", aki érdeklődéssel figyel ránk, és hagyja, hogy jól kibeszéljük magunkat, segít a gondolatainkat a helyes irányba terelni.
Általában az embertársainkat jó érzés keríti hatalmába, ha tud segíteni másokon.
Így nemcsak magunknak teszünk szívességet, ha kifejezzük az érzéseinket, hanem másoknak is adunk erre lehetőséget.
A lazítás
A stresszoldás másik módja a meditáció. A rendszeres meditáció megnyugtatja az elmét.
A meditáció középpontjában a helyes légzés elsajátítása, majd annak rendszeres gyakorlása áll.
Ez a mély hasi légzés. Az emberek jelentős hányada egész életében felületesen lélegzik.
A nők általában tüdő-, a férfiak hasi légzők. Ettől függetlenül mind a kettő felszíni légzésen alapul.
A hasi légzést mindig kilégzéssel kezdjük. Az egész gyakorlatot lassan végezzük.
Számoljunk 1-8-ig és fújjuk ki a levegőt.
Ezt követően 1-4-ig számolva - a hasunk kinyomásával egyidejűleg, lassan szívjuk be a levegőt és tartsuk bent még kettőig, majd megint lassan, minden különösebb megerőltetés nélkül 1-8-ig számolva fújjuk ki.
A mély hasi légzést, jó, ha szabad levegőn, vagy jól kiszellőztetett szobában végezzük. A gyakorlatot végezzük el néhányszor.
Forrás: David R. Hamilton: Az elme gyógyító ereje
Linkek
Ez a blog azért született, hogy irányt mutasson a tökéletes boldogsághoz. Tudom, hogy az iránymutatás nem egyszerű dolog. Számos feltétel megléte szükséges ahhoz, hogy a tökéletes boldogság megvalósuljon. Mondhatnád, hogy a feltételek jelentős része nem rajtunk múlik, hanem tőlünk független tényezők eredője. És már itt is vagyunk annál a pontnál, ami miatt elhatároztam, hogy blogot írok.
Az ember életének fő célja megtalálni azokat a hasznos tevékenységeket, amelyekben egyedülállót tud alkotni azzal, hogy az mások megelégedésére is szolgáljon. Ahhoz, hogy valaki ki tudja magából hozni a legjobbat, először is jól kell éreznie magát.
A cikkek olyan témákat dolgoznak fel, amelyek segítenek abban, hogy minden helyzetben a legoptimálisabb megoldást válasszuk.
2011. december 5., hétfő
2011. szeptember 21., szerda
A fehérje
Minden étel alapját a fehérjék képezik. A zsírmentes testtömeg felét fehérje alkotja.
A sejtek fő alkotóelemei, illetve az azokat működtető enzimek is fehérjékből állnak.
Még az immunrendszert is alapvetően fehérje alkotja.
A fehérjék építőelemei az aminosavak.
Körülbelül 20 létfontosságú aminosav létezik. Ezek közül kilenc alapvető /esszenciális/ aminosav.
A szervezet ezeket nem tudja előállítani, a táplálkozás során jut hozzájuk.
Ha ezek az esszenciális aminosavak nem egyenletesen lépnek be a szervezetbe, akkor lelassul a fehérjeképződés .
Akkor miért nem eszünk sok fehérjét és kevés szénhidrátot?
A nagy fehérjetartalmú - gyors súlycsökkentő -, diéták kórós anyagcsere-állapotot idéznek elő. Ez az állapot a ketózis.
Ebben az esetben nincs elegendő szénhidrát a májban, így az nem tudja az agy szükségleteit kiszolgálni.
A test az izmokban található izomfehérjét szénhidráttá alakítja. Ekkor a test a zsírt kezdi felhasználni energianyerés céljából.
A zsír energiává alakításának folyamata azonban rövidzárlatot szenved. A sejtek abnormális vegyületeket gyártanak. Ezek a ketontestek.
A ketontestek nem hasznosak a szervezet számára. A test megnövekedett vizeletürítés révén próbál tőlük minél előbb megszabadulni.
Ez valóban súlycsökkenést eredményez, azonban a leadott súly jelentős része vízből áll.
Nagy fehérjetartalmú étrend esetén ezért nem kerül sor jelentős zsírfelesleg leadására .
Vagyis ez az étrend nem a megfelelő súly csökkenését eredményezi.
Ha egy étkezés túl sok fehérét tartalmaz, megemelkedik az inzulinszint. A test ugyanis nem akarja, hogy aminosav-felesleg úszkáljon a véráramban.
Ekkor a magas inzulinszint - a káros hatása mellett -, segít abban, hogy a fehérjefelesleg is zsírrá alakuljon.
A nagy fehérje tartalmú táplálkozás változást okozhat a zsírsejtekben. Tízszer aktívabbá válhatnak a zsír elszigetelésében mint a diéta elkezdése előtt.
Ezért a diéta befejezése után a szervezet tovább halmozza zsírt, méghozzá jelentős mértékben. /Ez a "jojószindróma./
Barry Seaars és Bill Lawren: A Zóna: A táplálkozás menetrendje nyomán
A sejtek fő alkotóelemei, illetve az azokat működtető enzimek is fehérjékből állnak.
Még az immunrendszert is alapvetően fehérje alkotja.
A fehérjék építőelemei az aminosavak.
Körülbelül 20 létfontosságú aminosav létezik. Ezek közül kilenc alapvető /esszenciális/ aminosav.
A szervezet ezeket nem tudja előállítani, a táplálkozás során jut hozzájuk.
Ha ezek az esszenciális aminosavak nem egyenletesen lépnek be a szervezetbe, akkor lelassul a fehérjeképződés .
Akkor miért nem eszünk sok fehérjét és kevés szénhidrátot?
A nagy fehérjetartalmú - gyors súlycsökkentő -, diéták kórós anyagcsere-állapotot idéznek elő. Ez az állapot a ketózis.
Ebben az esetben nincs elegendő szénhidrát a májban, így az nem tudja az agy szükségleteit kiszolgálni.
A test az izmokban található izomfehérjét szénhidráttá alakítja. Ekkor a test a zsírt kezdi felhasználni energianyerés céljából.
A zsír energiává alakításának folyamata azonban rövidzárlatot szenved. A sejtek abnormális vegyületeket gyártanak. Ezek a ketontestek.
A ketontestek nem hasznosak a szervezet számára. A test megnövekedett vizeletürítés révén próbál tőlük minél előbb megszabadulni.
Ez valóban súlycsökkenést eredményez, azonban a leadott súly jelentős része vízből áll.
Nagy fehérjetartalmú étrend esetén ezért nem kerül sor jelentős zsírfelesleg leadására .
Vagyis ez az étrend nem a megfelelő súly csökkenését eredményezi.
Ha egy étkezés túl sok fehérét tartalmaz, megemelkedik az inzulinszint. A test ugyanis nem akarja, hogy aminosav-felesleg úszkáljon a véráramban.
Ekkor a magas inzulinszint - a káros hatása mellett -, segít abban, hogy a fehérjefelesleg is zsírrá alakuljon.
A nagy fehérje tartalmú táplálkozás változást okozhat a zsírsejtekben. Tízszer aktívabbá válhatnak a zsír elszigetelésében mint a diéta elkezdése előtt.
Ezért a diéta befejezése után a szervezet tovább halmozza zsírt, méghozzá jelentős mértékben. /Ez a "jojószindróma./
Barry Seaars és Bill Lawren: A Zóna: A táplálkozás menetrendje nyomán
2011. szeptember 20., kedd
A stressz hatása
"Ne a múltban élj, ne e jövőről álmodozz, a jelen pillanatra összpontosítsd az elméd."
A stressz elnyomja az immunrendszert, ezáltal csökkenti a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.
Kutatások sora bizonyítja az elfojtott negatív érzések és a betegségek közötti kapcsolatot.
A betegségek sokkal gyakoribbak azoknál az embereknél, akik "nem verbális, C típusú" személyiségek.
/Túlzottan együttműködőek, szerények, félénkek, mások érdekeit tartják a legfontosabbnak, túlzott bennük a megfelelési kényszer, magukban tartják a negatív érzéseiket./
A ki nem beszélt, a ki nem írt /akinek van kedve: ki nem rajzolt, festett, stb./ negatív érzések egyre nagyobb helyet foglalnak el a gondolatainkban.
Ezzel arányosan a betegség tüneti kialakulásának is nagyobb az esélye.
Ha érzéseinket megosztjuk azzal, akiben maximálisan megbízunk, aki a teljes bizalmunkat élvezi, akkor közösen, hamarabb megtaláljuk a legjobb megoldást.
Ezzel javul az egészségi állapotunk.
Gondoljuk át, hogy miért alakultak így a dolgok? Biztosan van valami, amit meg kell még tanulnunk.
Ne feledjük: az életben semmi sem véletlen!
Figyeljünk a külső környezet jelzéseire, illetve halljuk meg az elménk szavát.
Ne kavarjuk össze a beszélgetést a panaszkodással!
Ha másokat mindig csak a saját gondjainkkal terhelünk, akkor senki sem fog velünk szívesen beszélgetni.
Mi is hallgassunk meg másokat! Tiszteljük meg őket a figyelmünkkel. Legyünk vidámak, akkor ők is keresik a mi társaságunkat.
/David R. Hamilton: Az elme gyógyító ereje c. könyve nyomán/
Buddha
A stressz elnyomja az immunrendszert, ezáltal csökkenti a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.
Kutatások sora bizonyítja az elfojtott negatív érzések és a betegségek közötti kapcsolatot.
A betegségek sokkal gyakoribbak azoknál az embereknél, akik "nem verbális, C típusú" személyiségek.
/Túlzottan együttműködőek, szerények, félénkek, mások érdekeit tartják a legfontosabbnak, túlzott bennük a megfelelési kényszer, magukban tartják a negatív érzéseiket./
A ki nem beszélt, a ki nem írt /akinek van kedve: ki nem rajzolt, festett, stb./ negatív érzések egyre nagyobb helyet foglalnak el a gondolatainkban.
Ezzel arányosan a betegség tüneti kialakulásának is nagyobb az esélye.
Ha érzéseinket megosztjuk azzal, akiben maximálisan megbízunk, aki a teljes bizalmunkat élvezi, akkor közösen, hamarabb megtaláljuk a legjobb megoldást.
Ezzel javul az egészségi állapotunk.
Gondoljuk át, hogy miért alakultak így a dolgok? Biztosan van valami, amit meg kell még tanulnunk.
Ne feledjük: az életben semmi sem véletlen!
Figyeljünk a külső környezet jelzéseire, illetve halljuk meg az elménk szavát.
Ne kavarjuk össze a beszélgetést a panaszkodással!
Ha másokat mindig csak a saját gondjainkkal terhelünk, akkor senki sem fog velünk szívesen beszélgetni.
Mi is hallgassunk meg másokat! Tiszteljük meg őket a figyelmünkkel. Legyünk vidámak, akkor ők is keresik a mi társaságunkat.
/David R. Hamilton: Az elme gyógyító ereje c. könyve nyomán/
A glikémiás index
Mi határozza meg a glikémiás indexet?
Az étel cukor szerkezete; a rost- és a zsírtartalma.
Három egyszerű cukor van: a glükóz, a fruktóz és a galaktóz.
Glükóz /szőlőcukor/ a magvakban, a tésztában, a kenyérben, a gabonafélékben, köretekben és a zöldségekben található.
A fruktóz /gyümölcscukor/ a gyümölcsökben fordul elő.
A galaktóz /tejcukor/ a tejtermékekben van jelen.
A glükózban gazdag szénhidrátok gyorsan visszaszáguldanak a májból a véráramba, miközben a galaktóz és a fruktóz esetében az a folyamat lassan megy végbe.
A glükóznak a legmagasabb, a gyümölcscukornak pedig a legalacsonyabb a glikémiás indexe.
Mi a helyzet a rosttartalommal?
A rost /amely főként emészthetetlen szénhidrát/ nem szívódik fel, ezért nincs közvetlen hatása az inzulinra.
Minél nagyobb egy szénhidrát rosttartalma, annál kisebb a véráramba lépésének a sebessége.
A zsírfóbia
A Zóna-barát diétánál a zsírtartalom rendkívül fontos.
Ez az a biokémiai kulcs, amely megakadályozza a testzsírfelesleg felhalmozódását. Ebben az étrendben zsírt használunk a zsír leadásához.
Barry Seaars és Bill Lawren: A Zóna: A táplálkozás menetrendje nyomán
A szénhidrát
Szénhidrát: az édesség, a tészta, a kenyér, a köret, a zöldség és a gyümölcs.
A test számára folyamatosan szükség van szénhidrátbevitelre.
Az agy működéséhez - elsődleges energiaforrásként -, glükózra van szükség.
Az a szénhidrát mennyiség, amelyet a test azonnal nem használ fel, glikogén formájában elraktározódik
/Glikogén: állati keményítő, egymáshoz kapcsolódó glükózmolekulák hosszú lánca./
A testnek két raktárhelye van: a máj és az izmok.
A máj raktározó kapacitása nagyon korlátozott. 10-15 órán belül kiürül.
Ezért a máj raktárait folyamatosan, de egyenletes mennyiségekben kell feltölteni.
Az izmokban tárolt glikogén - a megfelelő vércukorszint érdekében. -, lebontható és visszaküldhető a véráramba
Vagyis a test teljes szénhidrát raktározási kapacitása nagyon korlátozott.
Miután a glikogén raktárak megteltek, a szénhidrátfelesleg zsírrá alakul és zsírszövetben raktározódik.
Bár a szénhidrátok zsírmentesek, a szénhidrátfelesleg zsírfelesleggé alakul.
A nagy szénhidráttartalmú étel, illetve a nassolás a vér glükóz szintének a gyors növekedését eredményezi.
A hasnyálmirigy - védekezésként -, inzulint bocsájt a véráramba, csökkentve a vér glükóz szintjét.
A túl sok szénhidrát túl sok inzulint jelent és a túl sok inzulin kivisz bennünket a Zónából.
A Zónán kívül testzsírfelesleg halmozódik fel, amelytől nem, vagy csak rövid időre lehet megszabadulni.
Barry Seaars és Bill Lawren: A Zóna: A táplálkozás menetrendje nyomán
A test számára folyamatosan szükség van szénhidrátbevitelre.
Az agy működéséhez - elsődleges energiaforrásként -, glükózra van szükség.
Az a szénhidrát mennyiség, amelyet a test azonnal nem használ fel, glikogén formájában elraktározódik
/Glikogén: állati keményítő, egymáshoz kapcsolódó glükózmolekulák hosszú lánca./
A testnek két raktárhelye van: a máj és az izmok.
A máj raktározó kapacitása nagyon korlátozott. 10-15 órán belül kiürül.
Ezért a máj raktárait folyamatosan, de egyenletes mennyiségekben kell feltölteni.
Az izmokban tárolt glikogén - a megfelelő vércukorszint érdekében. -, lebontható és visszaküldhető a véráramba
Vagyis a test teljes szénhidrát raktározási kapacitása nagyon korlátozott.
Miután a glikogén raktárak megteltek, a szénhidrátfelesleg zsírrá alakul és zsírszövetben raktározódik.
Bár a szénhidrátok zsírmentesek, a szénhidrátfelesleg zsírfelesleggé alakul.
A nagy szénhidráttartalmú étel, illetve a nassolás a vér glükóz szintének a gyors növekedését eredményezi.
A hasnyálmirigy - védekezésként -, inzulint bocsájt a véráramba, csökkentve a vér glükóz szintjét.
A túl sok szénhidrát túl sok inzulint jelent és a túl sok inzulin kivisz bennünket a Zónából.
A Zónán kívül testzsírfelesleg halmozódik fel, amelytől nem, vagy csak rövid időre lehet megszabadulni.
Barry Seaars és Bill Lawren: A Zóna: A táplálkozás menetrendje nyomán
A karcsúság titka
Élet a zónában
A zónában az elme pihent, de ugyanakkor éber és kifinomultan összpontosít.
Eközben a test könnyed, erős és láthatóan fáradhatatlan. Mindez eufóriát kelt.
Nincsenek zavaró tényezők és az idő egy elegáns keringő ritmusát veszi át.
"Különös nyugalmat éreztem. egyfajta eufóriát. Úgy éreztem, egész nap fáradtság nélkül tudnék futni, bármelyik csapattagot ki tudnám cselezni.... Nagyon különös érzés volt olyan, amelyet ezelőtt még sohasem éreztem. Lehet, hogy pusztán csak magabiztosság volt, de sokszor éreztem én már magabiztosságot, a legyőzhetetlenség különös érzése nélkül."
/Pelé: My Life and the Beautiful Game/
Mi a Zóna? Az az anyagcsere állapot, amelyben a test csúcsteljesítményt nyújtva dolgozik. Nincs éhségérzet, több az energia és nagyobb a fizikai teljesítmény, javul az összpontosítás képessége és a termelékenység.
A Zóna elérése az optimális egészség záloga.
Néhány hasznos információ:
A zsír fogyasztása nem hizlal.
Nehéz úgy súlyt veszíteni , ha csak a bevitt energiát csökkentjük
(Az ételválasztási megkötéseken és a kalória korlátozásán alapuló diéták általában kudarcot eredményeznek.)
A makrotápanyagok /a fehérje, a szénhidrát és a zsír/ aránya a kulcs a végleges súlycsökkenés és az optimális egészség eléréséhez.
A Zónában a zsírleadás automatikus.
A zsírleadás és a súlyleadás
Az elhízás nem egyszerűen súlygyarapodás. A testsúly - nagy vonalakban -, tiszta zsírból és zsírmentes testtömegből áll.
Testzsírszázalék: teljes zsír/ teljes testsúly
Ideális testsúly: a testzsírszázalék aránya. Ez nők esetében: 22 %, a férfiak esetében pedig 15 %.
Barry Seaars és Bill Lawren: A Zóna: A táplálkozás menetrendje nyomán
.
A zónában az elme pihent, de ugyanakkor éber és kifinomultan összpontosít.
Eközben a test könnyed, erős és láthatóan fáradhatatlan. Mindez eufóriát kelt.
Nincsenek zavaró tényezők és az idő egy elegáns keringő ritmusát veszi át.
"Különös nyugalmat éreztem. egyfajta eufóriát. Úgy éreztem, egész nap fáradtság nélkül tudnék futni, bármelyik csapattagot ki tudnám cselezni.... Nagyon különös érzés volt olyan, amelyet ezelőtt még sohasem éreztem. Lehet, hogy pusztán csak magabiztosság volt, de sokszor éreztem én már magabiztosságot, a legyőzhetetlenség különös érzése nélkül."
/Pelé: My Life and the Beautiful Game/
Mi a Zóna? Az az anyagcsere állapot, amelyben a test csúcsteljesítményt nyújtva dolgozik. Nincs éhségérzet, több az energia és nagyobb a fizikai teljesítmény, javul az összpontosítás képessége és a termelékenység.
A Zóna elérése az optimális egészség záloga.
Néhány hasznos információ:
A zsír fogyasztása nem hizlal.
Nehéz úgy súlyt veszíteni , ha csak a bevitt energiát csökkentjük
(Az ételválasztási megkötéseken és a kalória korlátozásán alapuló diéták általában kudarcot eredményeznek.)
A makrotápanyagok /a fehérje, a szénhidrát és a zsír/ aránya a kulcs a végleges súlycsökkenés és az optimális egészség eléréséhez.
A Zónában a zsírleadás automatikus.
A zsírleadás és a súlyleadás
Az elhízás nem egyszerűen súlygyarapodás. A testsúly - nagy vonalakban -, tiszta zsírból és zsírmentes testtömegből áll.
Testzsírszázalék: teljes zsír/ teljes testsúly
Ideális testsúly: a testzsírszázalék aránya. Ez nők esetében: 22 %, a férfiak esetében pedig 15 %.
Barry Seaars és Bill Lawren: A Zóna: A táplálkozás menetrendje nyomán
.
2011. szeptember 19., hétfő
A vizualizáció ereje
"A vizualizáció azt jelenti, hogy célt adunk az álmodozásnak."
Bo Benett
Bámulatos hatást érhetünk el, ha egy-egy testrészünkre rendszeresen gondolunk.
Agyunk hihetetlenül reagál mindenre, amire odafigyelünk.
Az agy nem tesz különbséget valós és elképzelt dolgok között.
Céljaink elérése érdekében ezt használjuk fel. A gondolatok és a szavak stimulálják az agyat.
Vizualizáció esetén vegyi anyagok áramlanak az agyból a test minden részébe, ahol kapcsolatban lépnek a sejtekkel és a DNS-sel. Gének aktiválódnak, vagy deaktiválódnak.
Vizualizáljuk a gyógyulást és az be is fog következni!
Amit nagyon akarunk, az megvalósul!
Vizualizációs képességünket napi gyakorlással kell karbantartani. Az eredmény attól függőn jelentkezik, hogy mennyire hiszünk benne és mennyire vagyunk kitartóak.
/David R. Hamilton: Az elme gyógyító ereje c. könyve nyomán/
Bo Benett
Bámulatos hatást érhetünk el, ha egy-egy testrészünkre rendszeresen gondolunk.
Agyunk hihetetlenül reagál mindenre, amire odafigyelünk.
Az agy nem tesz különbséget valós és elképzelt dolgok között.
Céljaink elérése érdekében ezt használjuk fel. A gondolatok és a szavak stimulálják az agyat.
Vizualizáció esetén vegyi anyagok áramlanak az agyból a test minden részébe, ahol kapcsolatban lépnek a sejtekkel és a DNS-sel. Gének aktiválódnak, vagy deaktiválódnak.
Vizualizáljuk a gyógyulást és az be is fog következni!
Amit nagyon akarunk, az megvalósul!
Vizualizációs képességünket napi gyakorlással kell karbantartani. Az eredmény attól függőn jelentkezik, hogy mennyire hiszünk benne és mennyire vagyunk kitartóak.
/David R. Hamilton: Az elme gyógyító ereje c. könyve nyomán/
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)