Linkek



Ez a blog azért született, hogy irányt mutasson a tökéletes boldogsághoz. Tudom, hogy az iránymutatás nem egyszerű dolog. Számos feltétel megléte szükséges ahhoz, hogy a tökéletes boldogság megvalósuljon. Mondhatnád, hogy a feltételek jelentős része nem rajtunk múlik, hanem tőlünk független tényezők eredője. És már itt is vagyunk annál a pontnál, ami miatt elhatároztam, hogy blogot írok.
Az ember életének fő célja megtalálni azokat a hasznos tevékenységeket, amelyekben egyedülállót tud alkotni azzal, hogy az mások megelégedésére is szolgáljon. Ahhoz, hogy valaki ki tudja magából hozni a legjobbat, először is jól kell éreznie magát.
A cikkek olyan témákat dolgoznak fel, amelyek segítenek abban, hogy minden helyzetben a legoptimálisabb megoldást válasszuk.

2011. szeptember 21., szerda

A fehérje

Minden étel alapját a fehérjék képezik. A zsírmentes testtömeg felét fehérje alkotja.

A sejtek fő alkotóelemei, illetve az azokat működtető enzimek is fehérjékből állnak.
Még az immunrendszert is alapvetően fehérje alkotja.

A fehérjék építőelemei az aminosavak.

Körülbelül 20 létfontosságú aminosav létezik. Ezek közül kilenc alapvető /esszenciális/ aminosav.
A szervezet ezeket nem tudja előállítani, a táplálkozás során jut hozzájuk.

Ha ezek az esszenciális aminosavak nem egyenletesen lépnek be a szervezetbe, akkor lelassul a fehérjeképződés .

Akkor miért nem eszünk sok fehérjét és kevés szénhidrátot?

A nagy fehérjetartalmú - gyors súlycsökkentő -, diéták kórós anyagcsere-állapotot idéznek elő. Ez az állapot a ketózis.

Ebben az esetben nincs elegendő szénhidrát a májban, így az nem tudja az agy szükségleteit kiszolgálni.
A test az izmokban található izomfehérjét szénhidráttá alakítja. Ekkor a test a zsírt kezdi felhasználni energianyerés céljából.

A zsír energiává alakításának folyamata azonban rövidzárlatot szenved. A sejtek abnormális vegyületeket gyártanak. Ezek a ketontestek.
A ketontestek nem hasznosak a szervezet számára. A test megnövekedett vizeletürítés révén próbál tőlük minél előbb megszabadulni.
Ez valóban súlycsökkenést eredményez, azonban a leadott súly jelentős része vízből áll.
Nagy fehérjetartalmú étrend esetén ezért nem kerül sor jelentős zsírfelesleg leadására  .

Vagyis ez az étrend nem a megfelelő súly csökkenését eredményezi.

Ha egy étkezés túl sok fehérét tartalmaz, megemelkedik az inzulinszint. A test ugyanis nem akarja, hogy aminosav-felesleg úszkáljon a véráramban.
Ekkor a magas inzulinszint - a káros hatása mellett -, segít abban, hogy a fehérjefelesleg is zsírrá alakuljon.

A nagy fehérje tartalmú táplálkozás változást okozhat a zsírsejtekben. Tízszer aktívabbá válhatnak a zsír elszigetelésében mint a diéta elkezdése előtt.
Ezért a diéta befejezése után a szervezet tovább halmozza zsírt, méghozzá jelentős mértékben. /Ez a "jojószindróma./

Barry Seaars és Bill Lawren: A Zóna: A táplálkozás menetrendje nyomán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése