Linkek



Ez a blog azért született, hogy irányt mutasson a tökéletes boldogsághoz. Tudom, hogy az iránymutatás nem egyszerű dolog. Számos feltétel megléte szükséges ahhoz, hogy a tökéletes boldogság megvalósuljon. Mondhatnád, hogy a feltételek jelentős része nem rajtunk múlik, hanem tőlünk független tényezők eredője. És már itt is vagyunk annál a pontnál, ami miatt elhatároztam, hogy blogot írok.
Az ember életének fő célja megtalálni azokat a hasznos tevékenységeket, amelyekben egyedülállót tud alkotni azzal, hogy az mások megelégedésére is szolgáljon. Ahhoz, hogy valaki ki tudja magából hozni a legjobbat, először is jól kell éreznie magát.
A cikkek olyan témákat dolgoznak fel, amelyek segítenek abban, hogy minden helyzetben a legoptimálisabb megoldást válasszuk.

2013. november 8., péntek

A szív és a segítői

"Ha beteg a szíved, a lábadat gyógyíttasd!"
Ilyenkor a baj gyökere a perifériás keringésben van. A szív teljesítménye messze nem elegendő a vérkeringéshez. A szív munkáját több testrészünk is segíti.

Az első segítő a mellkas, amely nemcsak a légzésben játszik fontos szerepet, hanem a vénás vér szív felé történő áramoltatásában. Belégzéskor megnő a mellkas térfogata. Ez a nyomásváltozás nemcsak a levegő beáramlását biztosítja, hanem egyben segíti a vénás vér áramlását a hasüregből a szív felé.

A második segítő a hasüreg, amely a mellkashoz hasonló szerepet tölt be.
Belégzésnél a rekeszizom leereszkedik ezzel megnövelve a hasüregi nyomást, összenyomva a hasüregben haladó fő vénákat, továbbítva így a vért a mellkasba.
Kilégzésnél a hasüregben lecsökken a nyomás és a végtagok vénás ereiből a hasüreg fő vénáiba áramlik a vér a vénás szelepek segítségével.

A harmadik segítő a vénák izomzatának aktív összehúzódása.

A negyedik segítő a vénás izompumpa. A vér szeleptől szelepig halad a vénákon a szív felé. A mozgás segíti a vénás keringést.

Az ötödik segítők a vázizmok. A vázizmok mint harántcsíkos izmok, önálló perifériás szívként működnek. A testünkben mintegy 600 vázizom van. A vázizom nemcsak pumpa, hanem szivattyú is, amely szívja is a vért az artériából, segítve a véráramlást.
A hajszálerek állapota az egyik kulcs az egészséghez. 

Az ideális gyaloglásnál a lépésszám megegyezik a szívdobbanások számával. Ezért  pihen ilyenkor a szív. Bármelyik ritmikus mozgás segíti a szív és a perifériás szívek összehangolását.
Statikus terhelésnél, illetve a karok kinyújtásánál csökken a vérellátás hatásfoka.

A mozgásszegény életmód legyengíti a vázizomzatot, azaz a perifériás szíveket és a vénás pumpákat. A sor végén áll a szív, mindig ő húzza a rövidebbet. Akkor segítünk a szívünknek, ha valamennyi izmunkat karbantartjuk.
Az életkor előrehaladtával, csökken az izomtónus, ezért egyre nagyobb jelentősége van a mozgásnak.

A szívelégtelenség egyik okozója a renyhe vázizomzat, hiszen tudjuk, a szív segítők nélkül nem működik!
A szív vérellátását nemcsak a koszorúerek végzik, hanem a szívben lévő mikroszivattyú hajszálerek is. A szívizom megfelelő tónusa segíti a szív jó vérellátását.  
Ne feledd, hogyha jársz, tovább élsz!

Éjszaka az izomtónus lecsökken, a szív segítő alszanak. Ezért ilyenkor a szívre fokozott terhelés jut.
Reggel nyújtózkodjunk mielőtt felkelünk. Karjainkat és lábainkat a szív felé masszírozzuk. Légzőgyakorlatokkal segítsük a máj és a lép működését.
Tornát reggel végezzünk, lefekvés előtt pedig sétáljunk. 

Nagyon fontos a közepes terhelés elvének a betartása!
Figyeljünk a helyes testtartásra! Amikor csak tehetjük, húzzuk ki magunkat!
Feszítsük meg, majd lazítsuk el az izmainkat, mozgassuk a lábujjainkat, szorítsuk ökölbe a kezeinket.

Ha sokáig kell egy helyben ülnünk, a vénás pangás elkerülése érdekében húzzuk be a hasunkat, feszítsük meg a fenékizmainkat. Masszírozzuk a nyakunkat és a füleinket. Ezek javítják az agy vérellátását.

Nagyon hasznos a guggolás. Kiinduló helyzet a futball-kapus állás /törzsünk majdnem vízszintes és közben kezeinkkel a térdünkre támaszkodunk/.

Az élet maga a mozgás, a mozgás maga az élet! Ha mozogsz, meggyógyulsz! 

Forrás: Bartha Ferenc mérnök MAG közösség