LinkekEz a blog azért született, hogy irányt mutasson a tökéletes boldogsághoz. Tudom, hogy az iránymutatás nem egyszerű dolog. Számos feltétel megléte szükséges ahhoz, hogy a tökéletes boldogság megvalósuljon. Mondhatnád, hogy a feltételek jelentős része nem rajtunk múlik, hanem tőlünk független tényezők eredője. És már itt is vagyunk annál a pontnál, ami miatt elhatároztam, hogy blogot írok.
Az ember életének fő célja megtalálni azokat a hasznos tevékenységeket, amelyekben egyedülállót tud alkotni azzal, hogy az mások megelégedésére is szolgáljon. Ahhoz, hogy valaki ki tudja magából hozni a legjobbat, először is jól kell éreznie magát.
A cikkek olyan témákat dolgoznak fel, amelyek segítenek abban, hogy minden helyzetben a legoptimálisabb megoldást válasszuk.

2011. szeptember 7., szerda

Az elme csodálatos képessége

"Bár a világ tele van fájdalommal, tele van olyanokkal is, akik legyőzték a fájdalmat."
                                                                                               Helen Keller

Miközben az agyunk változik, a gondolataink vegyületeket állítanak elő.

Amikor gondolkodunk neurotranszmitterek /szerotonin vagy dopamin/ szabadulnak fel az egyik idegsejt ágából és eljutnak egy másik idegsejt ágvégződéséhez.

Ez elektromos kisülést eredményez. /A neuron tüzel./

Amikor egy gondolatot többször ismétlünk, egy másik kémiai anyag /a protein/ lép működésbe és bejut az idegsejt közepébe /a sejtmagba/, ahol találkozik a DNS-sel.

A gondolat itt számos gént aktivál. Ezek olyan anyagot /fehérjét/ termelnek, amelyek új kapcsolatokat létesítenek az idegsejtek között.

Egy ilyen folyamat gyorsan zajlik. A gének pár percen belül aktiválódnak és egy idegsejt nagyon rövid idő alatt több ezer új nyúlványt növeszthet.

Ez a gének szintjén a szellem hatalma az anyag felett.

Számos csodás gyógyulás ezen folyamat hatására következett be.

Egy másik vegyi anyag, a neuropeptid szintén az agyban termelődik. Sok fajtája van és mindegyik más-más elmeállapotot, érzelmet, beállítottságot jelez.

Az idegsejtekben receptorok ezrei teszik lehetővé, hogy különféle méretű, formájú és elektromágnes tulajdonságú neuropeptidek megtapadhassanak rajtuk.

Az elme nemcsak az agysejtek közötti kapcsolatok számát képes befolyásolni és nemcsak a géneket tudja aktiválni, de a sejtek felületét is át tudja alakítani.

A neuropeptidek fontos szerepet töltenek be a májban, a vesében, a hasnyálmirígyben, a belekben, a nemi szervekben és a bőrben.
Befolyásolják a vércukorszintet, a vérnyomást, a pulzusszámot, a légzést, a test hőmérsékletét, az endokrin rendszert, az immunrendszert, a nemi vágyat, sőt még az étvágyat is.

Vagyis az elmének nemcsak az agyunkra van hatással, hanem a testünkre is a sejtek szintjén./David R. Hamilton: Az elme gyógyító ereje c. könyve nyomán/

Beszélgessünk

"Ma már nem férhet hozzá kétség, hogy a pszichoterápia észlelhető változásokat képes előidézni az agyban."
                                                                                                             Eric Kandel

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a beszélgetéses terápiák neurális változásokat okoznak az agyban, vagyis módosulnak az agyi térképek.

A pszichoterápia során a prefrontális kéreg idegsejtjei működésbe lépnek, a fájdalmas érzelmekért felelős agyterületben viszont csökken az aktivitás.

Biológiai értelemben az energia elterelődik a fájdalmas érzelmekért felelős agyterületekről, és az agy elülső része felé irányítódik.Új idegi kapcsolatok milliói születnek az agy elülső részében, az érzelmi traumához kapcsolódó agyterületet viszont kevesebb energia táplálja, ezért lassan kezd leépülni.

A kutatások tanúsága szerint az agy regenerációs képessége olyan bámulatos, hogy segítségével ki tudjuk javítani a sérüléseket.

A gyermekkori traumák számos felnőttkori, stresszhez kötődő betegséggel összefüggésbe hozhatók.

Egy ilyen esetben a stresszhormonok mennyisége drasztikusan megnő és elpusztítanak egy csomó agysejtet az emlékezésért felelős agyterületen.

Ezt védekező mechanizmusnak nevezik.

Az idegi áramkörök szó szerint kiégnek, hogy ne tudjunk emlékezni és újra átélni bizonyos eseményeket.
De szerencsére az idegsejtek regenerálódnak.

Tehát nemcsak "újrahuzalozni" tudjuk az agyunkat, hanem szó szerint meg is tudjuk újítani.

Ha új dolgokat tapasztalunk, izgatottak, lelkesek vagyunk, vagy elragadtatottságot érzünk az idegsejtképződés természetes módon jelentkezik.

Az emberi test bámulatos erővel rendelkezik, hogy meggyógyítsa, regenerálja önmagát. Ezt a folyamtot az elme vezérli.

A pozitív gondolatok idegsejtképződést idézhetnek elő.

Az agyi térképeink növelésére kiválóan alkalmas valamilyen új tudomány elsajátítása, a nyelvtanulás, a társasjáték, a keresztrejtvényfejtés, a tánctanulás és egyáltalán a társas-beszélgetős együttlét.

/David R. Hamilton: Az elme gyógyító ereje c. könyve nyomán/