Linkek



Ez a blog azért született, hogy irányt mutasson a tökéletes boldogsághoz. Tudom, hogy az iránymutatás nem egyszerű dolog. Számos feltétel megléte szükséges ahhoz, hogy a tökéletes boldogság megvalósuljon. Mondhatnád, hogy a feltételek jelentős része nem rajtunk múlik, hanem tőlünk független tényezők eredője. És már itt is vagyunk annál a pontnál, ami miatt elhatároztam, hogy blogot írok.
Az ember életének fő célja megtalálni azokat a hasznos tevékenységeket, amelyekben egyedülállót tud alkotni azzal, hogy az mások megelégedésére is szolgáljon. Ahhoz, hogy valaki ki tudja magából hozni a legjobbat, először is jól kell éreznie magát.
A cikkek olyan témákat dolgoznak fel, amelyek segítenek abban, hogy minden helyzetben a legoptimálisabb megoldást válasszuk.

2011. szeptember 7., szerda

Beszélgessünk

"Ma már nem férhet hozzá kétség, hogy a pszichoterápia észlelhető változásokat képes előidézni az agyban."
                                                                                                             Eric Kandel

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a beszélgetéses terápiák neurális változásokat okoznak az agyban, vagyis módosulnak az agyi térképek.

A pszichoterápia során a prefrontális kéreg idegsejtjei működésbe lépnek, a fájdalmas érzelmekért felelős agyterületben viszont csökken az aktivitás.

Biológiai értelemben az energia elterelődik a fájdalmas érzelmekért felelős agyterületekről, és az agy elülső része felé irányítódik.Új idegi kapcsolatok milliói születnek az agy elülső részében, az érzelmi traumához kapcsolódó agyterületet viszont kevesebb energia táplálja, ezért lassan kezd leépülni.

A kutatások tanúsága szerint az agy regenerációs képessége olyan bámulatos, hogy segítségével ki tudjuk javítani a sérüléseket.

A gyermekkori traumák számos felnőttkori, stresszhez kötődő betegséggel összefüggésbe hozhatók.

Egy ilyen esetben a stresszhormonok mennyisége drasztikusan megnő és elpusztítanak egy csomó agysejtet az emlékezésért felelős agyterületen.

Ezt védekező mechanizmusnak nevezik.

Az idegi áramkörök szó szerint kiégnek, hogy ne tudjunk emlékezni és újra átélni bizonyos eseményeket.
De szerencsére az idegsejtek regenerálódnak.

Tehát nemcsak "újrahuzalozni" tudjuk az agyunkat, hanem szó szerint meg is tudjuk újítani.

Ha új dolgokat tapasztalunk, izgatottak, lelkesek vagyunk, vagy elragadtatottságot érzünk az idegsejtképződés természetes módon jelentkezik.

Az emberi test bámulatos erővel rendelkezik, hogy meggyógyítsa, regenerálja önmagát. Ezt a folyamtot az elme vezérli.

A pozitív gondolatok idegsejtképződést idézhetnek elő.

Az agyi térképeink növelésére kiválóan alkalmas valamilyen új tudomány elsajátítása, a nyelvtanulás, a társasjáték, a keresztrejtvényfejtés, a tánctanulás és egyáltalán a társas-beszélgetős együttlét.

/David R. Hamilton: Az elme gyógyító ereje c. könyve nyomán/







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése