Linkek



Ez a blog azért született, hogy irányt mutasson a tökéletes boldogsághoz. Tudom, hogy az iránymutatás nem egyszerű dolog. Számos feltétel megléte szükséges ahhoz, hogy a tökéletes boldogság megvalósuljon. Mondhatnád, hogy a feltételek jelentős része nem rajtunk múlik, hanem tőlünk független tényezők eredője. És már itt is vagyunk annál a pontnál, ami miatt elhatároztam, hogy blogot írok.
Az ember életének fő célja megtalálni azokat a hasznos tevékenységeket, amelyekben egyedülállót tud alkotni azzal, hogy az mások megelégedésére is szolgáljon. Ahhoz, hogy valaki ki tudja magából hozni a legjobbat, először is jól kell éreznie magát.
A cikkek olyan témákat dolgoznak fel, amelyek segítenek abban, hogy minden helyzetben a legoptimálisabb megoldást válasszuk.

2011. szeptember 1., csütörtök

Az agy képlékenysége

"A gondolkodás nem más, mint a neurokémia gyakorlata."
                                                             Deepak Chopra

Miközben  a cikket olvasod, az agyad éppen növekszik. Ez a neuroplaszticitás, vagyis az agy képlékenysége.

Minden, ami az érzékszerveiden keresztül hatást gyakorol rád, illetve minden gondolat mikroszkopikus változást idéz elő az agy szerkezetében. A gondolatok fizikai nyomokat hagynak az agyban.

Gondolkodás közben agysejtek /neuronok/ milliói lépnek kapcsolatba egymással és mint a szobrász, úgy formálják az agy anyagát. Az agysejtek közötti kapcsolatot háromdimenziós neurális hálónak nevezik.

A gondolatok hatása
A gondolataink és a tapasztalataink megváltoztatják az agy szerkezetét. Az agy idegsejtek és neurális kapcsolatok folyton változó rendszere.
A változások kiváltói mi magunk vagyunk.

A meditáció megváltoztatja az agyat. Az agyban megnő a prefrontális kéreg sűrűsége. Ehhez a területhez kapcsolódik a koncentráció, a szabad akarat és az együttérzés képessége.

Amikor elképzeljük, hogy a testünk meggyógyul, az agy mikroszkopikus szerkezetében változások mennek végbe.
A vizualizáció során valódi kémiai és strukturális módosulások következnek be az agyban, amely szinte azonnal változást idéz elő a testünkben.

Mennyi idő kell egy új szokás kialakulásához? 
A szakirodalom általában 21napot említ. Ha kitartóak vagyunk, új gondolkodásmódot alakíthatunk ki magunknak.

Változtassuk meg a gondolkodásunkat. Az agy reagál a változásra és idővel - ahogy új térképek alakulnak ki -, kevesebb erőfeszítést igényel tőlünk.
Az új viselkedés "behuzalozódik" az agyba, ezért megszokássá válik.

/David R. Hamilton: Az elme gyógyító ereje c. könyve nyomán/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése