Linkek



Ez a blog azért született, hogy irányt mutasson a tökéletes boldogsághoz. Tudom, hogy az iránymutatás nem egyszerű dolog. Számos feltétel megléte szükséges ahhoz, hogy a tökéletes boldogság megvalósuljon. Mondhatnád, hogy a feltételek jelentős része nem rajtunk múlik, hanem tőlünk független tényezők eredője. És már itt is vagyunk annál a pontnál, ami miatt elhatároztam, hogy blogot írok.
Az ember életének fő célja megtalálni azokat a hasznos tevékenységeket, amelyekben egyedülállót tud alkotni azzal, hogy az mások megelégedésére is szolgáljon. Ahhoz, hogy valaki ki tudja magából hozni a legjobbat, először is jól kell éreznie magát.
A cikkek olyan témákat dolgoznak fel, amelyek segítenek abban, hogy minden helyzetben a legoptimálisabb megoldást válasszuk.

2011. szeptember 20., kedd

A stressz hatása

"Ne a múltban élj, ne e jövőről álmodozz, a jelen pillanatra összpontosítsd az elméd." 
                                                                                                     Buddha

A stressz elnyomja az immunrendszert, ezáltal csökkenti a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.

Kutatások sora bizonyítja az elfojtott negatív érzések és a betegségek közötti kapcsolatot.

A betegségek sokkal gyakoribbak azoknál az embereknél, akik "nem verbális, C típusú" személyiségek.
/Túlzottan együttműködőek, szerények, félénkek, mások érdekeit tartják a legfontosabbnak, túlzott bennük a megfelelési kényszer, magukban tartják a negatív érzéseiket./

A ki nem beszélt, a ki nem írt /akinek van kedve: ki nem rajzolt, festett, stb./ negatív érzések egyre nagyobb helyet foglalnak el a gondolatainkban.
Ezzel arányosan a betegség tüneti kialakulásának is nagyobb az esélye.

Ha érzéseinket megosztjuk azzal, akiben maximálisan megbízunk, aki a teljes bizalmunkat élvezi, akkor közösen, hamarabb megtaláljuk a legjobb megoldást.
Ezzel javul az egészségi állapotunk.

Gondoljuk át, hogy miért alakultak így a dolgok? Biztosan van valami, amit meg kell még tanulnunk.
Ne feledjük: az életben semmi sem véletlen!
Figyeljünk a külső környezet jelzéseire, illetve halljuk meg az elménk szavát.

Ne kavarjuk össze a beszélgetést a panaszkodással!

Ha másokat mindig csak a saját gondjainkkal terhelünk, akkor senki sem fog velünk szívesen beszélgetni.

Mi is hallgassunk meg másokat! Tiszteljük meg őket a figyelmünkkel. Legyünk vidámak, akkor ők is keresik a mi társaságunkat.

/David R. Hamilton: Az elme gyógyító ereje c. könyve nyomán/

A glikémiás index


Mi határozza meg a glikémiás indexet?

Az étel cukor szerkezete; a rost- és a zsírtartalma.

Három egyszerű cukor van: a glükóz, a fruktóz és a galaktóz.

Glükóz /szőlőcukor/ a magvakban, a tésztában, a kenyérben, a gabonafélékben, köretekben és a zöldségekben található.
A fruktóz /gyümölcscukor/ a gyümölcsökben fordul elő.
A galaktóz /tejcukor/ a tejtermékekben van jelen.

A glükózban gazdag szénhidrátok gyorsan visszaszáguldanak a májból a véráramba, miközben a galaktóz és a fruktóz esetében az a folyamat lassan megy végbe.
A glükóznak a legmagasabb, a gyümölcscukornak pedig a legalacsonyabb a glikémiás indexe.

Mi a helyzet a rosttartalommal?

A rost /amely főként emészthetetlen szénhidrát/ nem szívódik fel, ezért nincs közvetlen hatása az inzulinra.
Minél nagyobb egy szénhidrát rosttartalma, annál kisebb a véráramba lépésének a sebessége.

A zsírfóbia 

A Zóna-barát diétánál a zsírtartalom rendkívül fontos.
Ez az a biokémiai kulcs, amely megakadályozza a testzsírfelesleg felhalmozódását. Ebben az étrendben zsírt használunk a zsír leadásához.

Barry Seaars és Bill Lawren: A Zóna: A táplálkozás menetrendje nyomán


A szénhidrát

Szénhidrát: az édesség, a tészta, a kenyér, a köret, a zöldség és a gyümölcs.

A test számára folyamatosan szükség van szénhidrátbevitelre.
Az agy működéséhez - elsődleges energiaforrásként -, glükózra van szükség.

Az a szénhidrát mennyiség, amelyet a test azonnal nem használ fel, glikogén formájában elraktározódik
/Glikogén: állati keményítő, egymáshoz kapcsolódó glükózmolekulák hosszú lánca./

A testnek két raktárhelye van: a máj és az izmok.

A máj raktározó kapacitása nagyon korlátozott. 10-15 órán belül kiürül.
Ezért a máj raktárait folyamatosan, de egyenletes mennyiségekben kell feltölteni.

Az izmokban tárolt glikogén - a megfelelő vércukorszint érdekében. -, lebontható és visszaküldhető  a véráramba
Vagyis a test teljes szénhidrát raktározási kapacitása nagyon korlátozott.

Miután a glikogén raktárak megteltek, a szénhidrátfelesleg zsírrá alakul és zsírszövetben raktározódik.
Bár a szénhidrátok zsírmentesek, a szénhidrátfelesleg zsírfelesleggé alakul.

A nagy szénhidráttartalmú étel, illetve a nassolás a vér glükóz szintének a gyors növekedését eredményezi.
A  hasnyálmirigy - védekezésként -, inzulint bocsájt a véráramba, csökkentve a vér glükóz szintjét.

A túl sok szénhidrát túl sok inzulint jelent és a túl sok inzulin kivisz bennünket a Zónából.
A Zónán kívül testzsírfelesleg halmozódik fel, amelytől nem, vagy csak rövid időre lehet megszabadulni.

Barry Seaars és Bill Lawren: A Zóna: A táplálkozás menetrendje nyomán

A karcsúság titka

Élet a zónában

A zónában az elme pihent, de ugyanakkor éber és kifinomultan összpontosít.
Eközben a test könnyed, erős és láthatóan fáradhatatlan. Mindez eufóriát kelt.
Nincsenek zavaró tényezők és az idő egy elegáns keringő ritmusát veszi át.

"Különös nyugalmat éreztem. egyfajta eufóriát. Úgy éreztem, egész nap fáradtság nélkül tudnék futni, bármelyik csapattagot ki tudnám cselezni.... Nagyon különös érzés volt olyan, amelyet ezelőtt még sohasem éreztem. Lehet, hogy pusztán csak magabiztosság volt, de sokszor éreztem én már magabiztosságot, a legyőzhetetlenség különös érzése nélkül." 
/Pelé: My Life and the Beautiful Game/

Mi a Zóna?  Az az anyagcsere állapot, amelyben a test csúcsteljesítményt nyújtva dolgozik. Nincs éhségérzet, több az energia és nagyobb a fizikai teljesítmény, javul az összpontosítás képessége és a termelékenység.

 A Zóna elérése az optimális egészség záloga.

Néhány hasznos információ:

A zsír fogyasztása nem hizlal.

Nehéz úgy súlyt veszíteni , ha csak a bevitt energiát csökkentjük
(Az ételválasztási megkötéseken és a kalória korlátozásán alapuló diéták általában kudarcot eredményeznek.)

A makrotápanyagok /a fehérje, a szénhidrát és a zsír/ aránya a kulcs a végleges súlycsökkenés és az optimális egészség eléréséhez.

A Zónában a zsírleadás automatikus.

A zsírleadás és a súlyleadás

Az elhízás nem egyszerűen súlygyarapodás. A testsúly - nagy vonalakban -, tiszta zsírból és zsírmentes testtömegből áll.

Testzsírszázalék: teljes zsír/ teljes testsúly

Ideális testsúly: a testzsírszázalék aránya. Ez nők esetében: 22 %, a férfiak esetében pedig 15 %.

Barry Seaars és Bill Lawren: A Zóna: A táplálkozás menetrendje nyomán


.