Linkek



Ez a blog azért született, hogy irányt mutasson a tökéletes boldogsághoz. Tudom, hogy az iránymutatás nem egyszerű dolog. Számos feltétel megléte szükséges ahhoz, hogy a tökéletes boldogság megvalósuljon. Mondhatnád, hogy a feltételek jelentős része nem rajtunk múlik, hanem tőlünk független tényezők eredője. És már itt is vagyunk annál a pontnál, ami miatt elhatároztam, hogy blogot írok.
Az ember életének fő célja megtalálni azokat a hasznos tevékenységeket, amelyekben egyedülállót tud alkotni azzal, hogy az mások megelégedésére is szolgáljon. Ahhoz, hogy valaki ki tudja magából hozni a legjobbat, először is jól kell éreznie magát.
A cikkek olyan témákat dolgoznak fel, amelyek segítenek abban, hogy minden helyzetben a legoptimálisabb megoldást válasszuk.

2012. november 22., csütörtök

Az allergia

Mikor jön létre allergia?

Ha az immunrendszer olyan fehérje részecskével találkozik, amelyet az emésztőrendszer nem tudott aminosavakra lebontani.
Ekkor az immunrendszer ellenségnek minősíti a részecskéket és gyulladásos folyamatok indításával igyekszik őket megsemmisíteni.
Tökéletes bélflóra esetén a sok egysejtű mikroba enzimrendszerükkel képesek lebontani a fehérje részecskéket, mentesítve az immunrendszert ettől a feladattól.
Az antibiotikumos kezelések, illetve a nem megfelelő táplálkozás kedvez a candida albicans gomba elszaporodásának. Ennek következménye a legyengült mikrobák, gyulladások kialakulása a bélcsatornában, így a szervezet a betegségekkel szemben kevésbé lesz ellenálló.

Az egészség három alapfeltétele:
a bélnyálkahártya,
a bélflóra és a
 bélbolyhok nyirok- és érrendszeri kapillárisainak

a kiváló működése. 
A nyugalomban lévő egészséges sejtekben a nyálkahártya vize kötött /géles/ , míg a gyulladásban lévő sejtek /gócok/ közelében folyékony.
A védelmi vonalunkat nagy vízkötő képességű proteinnek hálózata alkotja, amelyeknek főszerepük van a sejtekbe történő bejutásban. 

Hogy alakul ki az ételallergia?
A fehérje könnyen megváltoztatja az alakját. Módosul a vízkötő képessége, a töltése és több más fizikai jellemzője.Szervezetével be tud illeszkedni a nyálkahártya védvonala közé, majd alakot változtatva átjut a sejtmembránon is.
Ezt követően újra alakot váltva beilleszkedik a sejt alkotó elemeibe vagy ellenségnek minősülve gyulladásos folyamatot idéz elő.
Az immunrendszer ellenséget észlelve azonnal riadót fúj, védekezésként beindulnak a gyulladásos folyamatok. Megváltozik a közvetlen környezet kémiája és fizikája, megemelkedik a hőmérséklet, a sejtekben lévő kötött víz folyékonnyá válik. 
Az első védelmi vonal  a nyálkahártya szinte felolvad. Ekkor az ellenséges molekulák is szabad utat kapnak. Ebben a helyzetben a leggyakrabban fogyasztott ételeink félig megemésztett anyagai is bejuthatnak a sejtekbe.
Minden baktériumtörzsnek megvan a kedvenc étele. Ezeken tud a legjobban szaporodni.


Folytatjuk! 

Forrás: Dr. Hummel Zoltán: Edd magad egészségesebbé!