Linkek



Ez a blog azért született, hogy irányt mutasson a tökéletes boldogsághoz. Tudom, hogy az iránymutatás nem egyszerű dolog. Számos feltétel megléte szükséges ahhoz, hogy a tökéletes boldogság megvalósuljon. Mondhatnád, hogy a feltételek jelentős része nem rajtunk múlik, hanem tőlünk független tényezők eredője. És már itt is vagyunk annál a pontnál, ami miatt elhatároztam, hogy blogot írok.
Az ember életének fő célja megtalálni azokat a hasznos tevékenységeket, amelyekben egyedülállót tud alkotni azzal, hogy az mások megelégedésére is szolgáljon. Ahhoz, hogy valaki ki tudja magából hozni a legjobbat, először is jól kell éreznie magát.
A cikkek olyan témákat dolgoznak fel, amelyek segítenek abban, hogy minden helyzetben a legoptimálisabb megoldást válasszuk.

2012. szeptember 25., kedd

A gyomor müködése

A gyomor savas kémhatású. 
Ha egyszerű, vagy összetett /keményítőből átalakult/ cukrot fogyasztunk, az a gyomorban megerjed.
Az erjedést erjesztőgombák és baktériumok végzik.

Az erjedés során különböző szerves savak keletkeznek és ezek okozhatják a savasodást.
A gyomornak igen magas a hidrogénion koncentrációja. Ilyen savas környezetben csak nagyon kevés mikroorganizmus képes élve maradni.

Miért van szükség ennyire savas kémhatásra?
Egyrészt a fehérje emésztés, másrészt a fertőtlenítés miatt. Az erős savi miliő elpusztítja az étellel magunkhoz vett rengeteg mikróba legnagyobb részét, megvéd bennünket a fertőzésektől, a gyomortartalom erjedésétől.

A savasság további lényeges funkciója, hogy ez a kémhatás szabályozza a a gyomor nyitását és zárását.
Minél savasabb a környezet, annál jobban zárnak a gyomor körkörös izmai.

Ahogy csökken a gyomorban a savasság /az étel felszívja a gyomorsavat/, az elzáró izmok is engednek.
Amikor a gyomor savassága csökken, az alsó záróizom kinyílik és a tartalom a patkóbélbe távozik.
Ilyenkor a gyomrot - egy újabb löket keretében -, sav önti el, ennek következtében az alsó záróizom összezár.

Óvakodjunk attól, hogy egyszerre nagy mennyiségű ételt vegyünk magunkhoz!
A gyomorban termelődő sav csak arányos adag feldolgozásához elegendő!
Ha a sav elfogy a gyomorból, beindulhatnak az erjesztő mikrobák "áldásos" tevékenysége.

Ha naponta többször, de keveset eszünk, elégséges lesz a gyomorsav termelésünk és kevesebb esélyt adunk a gyomortartalom erjedésének.

Forrás: Dr. Hummel Zoltán: Edd magad egészségesebbé!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése