Linkek



Ez a blog azért született, hogy irányt mutasson a tökéletes boldogsághoz. Tudom, hogy az iránymutatás nem egyszerű dolog. Számos feltétel megléte szükséges ahhoz, hogy a tökéletes boldogság megvalósuljon. Mondhatnád, hogy a feltételek jelentős része nem rajtunk múlik, hanem tőlünk független tényezők eredője. És már itt is vagyunk annál a pontnál, ami miatt elhatároztam, hogy blogot írok.
Az ember életének fő célja megtalálni azokat a hasznos tevékenységeket, amelyekben egyedülállót tud alkotni azzal, hogy az mások megelégedésére is szolgáljon. Ahhoz, hogy valaki ki tudja magából hozni a legjobbat, először is jól kell éreznie magát.
A cikkek olyan témákat dolgoznak fel, amelyek segítenek abban, hogy minden helyzetben a legoptimálisabb megoldást válasszuk.

2011. január 30., vasárnap

Étkezési szokások kialakítása

Folytatjuk a "Rendszeres étkezés" c. cikket!

Az étkezések összetétele

Kiemelt hangsúlyt kell helyezni az egyes étkezések vitamin-, nyomelem és ásványi anyag összetételére. Az egyhangú táplálkozás kedvezőtlen hatást gyakorol a szervezet hatékony működésére. Lehetőleg úgy állítsd össze a három főétkezést, hogy azok összetevői között  fehérje, szénhidrát  és zsír egyaránt szerepeljen. Lényeges az elfogyasztandó étel minősége és az alkotóelemek egymáshoz viszonyított aránya.
Meghatározó jelentőségű az is, hogy az adott nap melyik fő /reggeli, ebéd, vacsora/ étkezéséről van szó. Ez elsősorban a mennyiség és az összetétel szempontjából fontos.

Változatosság

Valószínűleg a kedvenc ételeid többször kerülnek az asztalra. Az egyhangúság megfosztja a szervezetedet a kiegyensúlyozott energiaszint fenntartásától, amely mind a szellemi, mind a fizikai teljesítőképességedet negatív irányba befolyásolja.

Naponta egyél főtt ételt!

A hideg ételek kevésbé töltenek fel energiával. Ebédre mindig, de ha teheted, reggelire is meleget készíts!
Tanulás, vagy munka közben, netán a szünetben gyorsan bekapott falatok nem tesznek jót a szervezetednek. A napközbeni - kisebb szünetekkel folytatott -, eszegetés az agy számára nem küldi a "Jól laktam!" üzenetet, ezért bármikor tudod folytatni, sőt ugye milyen nehéz abba hagyni?
Ha csak teheted, a fő étkezésekre mindig szánj időt! Lassan egyél, hogy eljusson a tudatodig a telt gyomor üzenete.

Kényeztesd magad!

Egyél egy kocka, magas kakaótartalmú, jó minőségű étcsokoládét. Fogyassz hozzá egy finom cukormentes valódi kávét tejszínnel.. Ha érzékeny a gyomrod, akkor helyettesítsd gabona kávéval.
Ne feledkezz el valamilyen friss gyümölcs beiktatásáról sem! /Idény jellegű, vagy trópusi egyaránt lehet./
A gyümölcsöt lehetőleg éhgyomorra, a főétkezéstől  elkülönítve fogyaszd!

Mennyi a napi folyadékszükséglet?

A napi folyadék mennyiségébe beleszámít a tea, a leves, az ásványvíz, a friss gyümölcs és a zöldség is.
Ennek a kijelentésnek az igaz voltáról magad is meggyőződhetsz. Ha csak zöldséget és gyümölcsöt eszel, egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben vagy szomjas. Ha viszont grillezett csirkemellet, vagy halat ebédelsz, bizony nem kell rábeszélni arra, hogy igyál egy pohár vizet.
Ezért nincs általános szabály, hogy mennyit igyunk.

A jelentős testsúlyfelesleg, illetve a szervezet magas salakanyag tartalma a folyadékszükséglet növekedését jelentősen befolyásolja. Ebben az esetben - az amúgy is túlterhelt szervezet -,  folyadék-kiválasztó rendszere is nagyobb terhelésnek van kitéve.

Normál esetben - egyéni igénytől és testsúlytól függően -,  napi 1,5 - 2,0 l folyadék elegendő. Nyáron ennél többet, télen ennél kevesebbet fogyaszthatunk.Vannak olyan nézetek, amelyek szerint akkor is innod kell, ha nem vagy szomjas. Én ezzel a nézettel - a fentiek miatt -, nem  értek egyet.

Ne hagyj ki egyetlen étkezést sem!


Ezt a tanácsot akkor is fogadd meg, ha fogyni akarsz! Amennyiben az egyik fő étkezést kihagyod, akkor a következő alkalomra a kelleténél jobban megéhezel. Ha nem vagy igazán éhes, akkor is többet eszel, mintha a napi három főétkezést betartod. Nagyon lényeges, hogy a fő étkezések között ne nassolj!

Olyan esetben, amikor tudod, hogy baráti vacsorára készülsz, akkor előtte "vékonyan" ebédelj.
Mit értek ez alatt? Egy ajánlat: könnyű grillezett hal párolt zöldséggel..
Ha pedig éppen túl vagy egy nagy ebéden, akkor könnyű vacsorát iktass be. Ez lehet egy szelet biomargarinnal, vagy jó minőségű vajjal megkent pirítós egy szelet kovászos uborkával.
A lényeg, hogy ilyenkor is - bár visszafogottan, de egyél valamit.

A baráti összejövetelek egyik kötelező "napirendje" a bőséges étel- és italfogyasztás. Az emberek egy kisebb hányada ebben az esetben sem eszi túl magát. Náluk tudatosan - szerencsésebb esetben ösztönösen -, működik a belső kontroll.
Ez a felvehető tulajdonság lassan, de kitartással elsajátítható.


Naponta ellenőrizd a testsúlyodat!

A szakirodalomban találunk ezzel ellentétes véleményt is. A tapasztalatom ennek ellentmond. Ha csak egy héten egyszer méred magad, nem tudod, hogy most éppen hol tartasz. Ha közel ugyanolyan mennyiségeket eszel egy héten keresztül, akkor is előfordulhat 80-100 dekagramm ingadozás.
A hangsúly az ingadozáson van. Vagyis - ha tartani akarod a súlyodat, - hosszú távon nem szabad hogy a súlyod tartósan növekedjen, időnként csökkennie is kell.
Ezt csak úgy tudod beállítani, ha figyeled, hogy milyen típusú ételre a szervezeted hogyan reagál.
A következmény két embernél nem egyforma.
Amennyiben fogyni akarsz, akkor még inkább fontos a testsúly rendszeres  mérése.


Vezess naplót az étkezési szokásaidról!

Ha megkérdezel egy, a testsúlyával elégedetlen, vagy fogyni akaró embert, hogy mennyit eszik, azt fogja mondani, hogy nem sokat. Egyébként sem szokott reggelizni, esetleg ebédelni, csak időnként eszik egy pár falatot. A másik tipikus válasz, hogy ma még nem evett semmit. Ilyenkor este kárpótolja magát. Úgy érzi, egy ilyen túlzsúfolt nap után kiengedhet, ennyit igazán megérdemel. Egyébként sem tud fogyni, akkor meg nem teljesen mindegy?

Minta étrendet és recepteket a következő cikkekben találsz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése