LinkekEz a blog azért született, hogy irányt mutasson a tökéletes boldogsághoz. Tudom, hogy az iránymutatás nem egyszerű dolog. Számos feltétel megléte szükséges ahhoz, hogy a tökéletes boldogság megvalósuljon. Mondhatnád, hogy a feltételek jelentős része nem rajtunk múlik, hanem tőlünk független tényezők eredője. És már itt is vagyunk annál a pontnál, ami miatt elhatároztam, hogy blogot írok.
Az ember életének fő célja megtalálni azokat a hasznos tevékenységeket, amelyekben egyedülállót tud alkotni azzal, hogy az mások megelégedésére is szolgáljon. Ahhoz, hogy valaki ki tudja magából hozni a legjobbat, először is jól kell éreznie magát.
A cikkek olyan témákat dolgoznak fel, amelyek segítenek abban, hogy minden helyzetben a legoptimálisabb megoldást válasszuk.

2013. május 7., kedd

Változat az egészséges étkezésre

Ahhoz, hogy hosszú életűek és egészségesek legyünk, kezünkbe kell vennünk a sorsunk irányítását. Egy életen át nem várhatunk valamilyen külső segítségre. A siker érdekében oda kell tenni magunkat a feladathoz.
Teljes szívvel akarnunk kell az érdemi változást. Ne magyarázzuk meg, hogy miért nem tudunk a jelenlegi helyzeten változtatni, hanem lépjünk a tettek mezejére.

Cél: az ideális testsúly fokozatos elérése!

A hangsúly a fokozatosságon van. "Gyors munkának híg a leve". Ha valamilyen szokásunkon túl gyorsan akarunk változtatni, azzal a tudat alattink nem tud hirtelen azonosulni, ezért, ha nem figyelünk, egyszer csak azt vesszük észre, hogy ismét ott vagyunk, ahonnan elindultunk.

Jelszó: Minőségi étkezés, egyenletes vízfogyasztás, egészséges életmód, a káros szenvedélyek mértékletes gyakorlása, az élet dolgaihoz való bizakodó hozzáállás!

Minőségi étkezés:

Alkotó elemei: Az állati fehérje - lehetőleg bio, vagy házi feldolgozásból /hal, különféle húsok, sajt, joghurt, kefir/, friss zöldség, gyümölcs, illetve a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek. Az utóbbiakat mértékletesen fogyasszuk, de szükségünk van rá, mert természetes szénhidrátot tartalmaznak. 

A természetes összetevőkből álló élelmiszerek hosszú távon karcsún és fiatalon tartják a testet és biztosítják a szellemi frissességet.

Kerüljük a fehér lisztből készült kenyeret, süteményt, pékárút és a tésztát!

Kiemelten figyeljünk arra,, hogy mikor, mit és milyen összetételben fogyasztunk.

Például hiába egészséges a zöldség és a gyümölcs, ha túlzott arányban szerepelnek a napi étkezéseinken belül, egy idő után puffadás, teltségérzet, alhasi fájdalom léphet fel.
Az egyoldalú étkezés egyenes következménye, hogy mindig arra vágyunk, amit - a választott étrend miatt elhagytunk.Hosszú ideig alkalmazott, egyoldalú diéta hiánybetegséget is okozhat.

Ezért a sok feltétel közül talán a legfontosabb a változatosság!

Az emberi szervezet az egyhangú étkezést rosszul tolerálja még akkor is, ha un. "egészséges" összetevőkről van szó. /Egyébként mindig a diéta jellege határozza meg, hogy mi az egészséges. Például Atkins diéta esetén az édes gyümölcsök, illetve a gabonák nem ajánlottak!

Ha valamire ráéhezünk, ha valamit megkívánunk, akkor bizonyos vitamin, nyomelem, vagy ásványi anyag hiányzik a szervezetünkből. A testünk így jelez a számunkra, hogy pótolnunk kell valamit.

Akármilyen ételről van szó, ha akkor esszük, amikor ráéhezünk, semmi bajunk nem lesz tőle.
Ha nehezen emészthető ételről van szó, akkor egy nap csak egyszer és mértékkel fogyasszuk.

Ha a cukrászda előtt elhaladva megkívánunk egy szelet tortát, vagy fagylaltot, akkor azt nyugodtan megehetjük, ha csak ritkán fordul elő.

Mielőtt étkezünk, mindig kérdezzük meg magunktól, hogy mit ennénk. A szervezetünk válaszol, ha odafigyelünk a sajátos jelzésrendszerére.

Ha gyakran nem túl jó a közérzetünk, vagy hamar elfáradunk, akkor valamit nem jól csinálunk. Először az étkezésre gyanakodjunk! Azokat az ételeket, amelyeket már régóta, napi gyakorisággal fogyasztunk, hagyjuk el egy időre és együnk valami mást.

Méregtelenítésre, vagy fogyásra - időlegesen jót tehet egy, vagy többnapos gyümölcs-, zöldség, vagy léböjtkúra.
Ezt követően válasszunk változatos, legalább napi három fő- és két kisebb étkezést tartalmazó étrendet. Vigyázzunk a normál - hozzánk arányos -, mennyiségek betartására.

(Folytatjuk!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése