Linkek



Ez a blog azért született, hogy irányt mutasson a tökéletes boldogsághoz. Tudom, hogy az iránymutatás nem egyszerű dolog. Számos feltétel megléte szükséges ahhoz, hogy a tökéletes boldogság megvalósuljon. Mondhatnád, hogy a feltételek jelentős része nem rajtunk múlik, hanem tőlünk független tényezők eredője. És már itt is vagyunk annál a pontnál, ami miatt elhatároztam, hogy blogot írok.
Az ember életének fő célja megtalálni azokat a hasznos tevékenységeket, amelyekben egyedülállót tud alkotni azzal, hogy az mások megelégedésére is szolgáljon. Ahhoz, hogy valaki ki tudja magából hozni a legjobbat, először is jól kell éreznie magát.
A cikkek olyan témákat dolgoznak fel, amelyek segítenek abban, hogy minden helyzetben a legoptimálisabb megoldást válasszuk.

2012. november 24., szombat

A győztesek receptje: A fehérje

A fehérje fogyasztása létfontosságú. A fehérje fiatalságot és sikerességet jelent.
Az izmok, az inak, az immunrendszer, az agy, a bőr és még sorolhatnák, aminosavakból épülnek fel.
Az aminosavak közül tízet a szervezet nem tud maga előállítani, ezért - a vitaminokhoz, a nyomelemekhez és az ásványi anyagokhoz hasonlóan -, minden étkezéskor kell bevinni belőlük egy keveset.

Hogyan osszuk el a fehérjebevitelt a nap során? 
A szervezetünk reggel 6 és 9 óra között a legaktívabb. A jó anyagcsere biztosítja, hogy a tápanyagok beépüljenek a testünkbe, ami energiát szabadít fel. Tehát a jó közérzet kulcsa az egyenletes fehérjefogyasztás.

A tápanyagok elégtelen bevitelére a legérzékenyebben az agy reagál. Különösen igaz ez az aminosav hiányára.

Az esszenciális aminosavak felelősek az életért, a vitalitásért, a fiatalságért.

Ezért fontos, hogy már reggel merítsünk a fehérjék gazdag választékából. Ez lehet tejtermék, szója, búzacsíra, tojás, hal. Az ilyen táplálék elegendő alkotóelemet biztosít az agy számára ahhoz, hogy az intelligenciánk a lehető legmagasabb szinten működjön.

A fehérjében lévő kolin felelős a gondolkodásért, a koncentrációképességért, valamint az emlékező tehetségért. A kolin hiánya fáradttá tesz, csökkenti a kreativitásunkat.

De milyen fehérjét válasszunk?
Nem mindegy, hogy milyen típusú fehérjét és mennyit fogyasztunk.
Egy átlag ember által elfogyasztott fehérje több mint elég. A gond csak ott van, hogy ezek nagy része sültek vagy felvágottak formájában kerül a szervezetünkbe, mellőzve a hüvelyeseket és a teljes kiőrlésű gabonát.

Ha a táplálkozásunkban túlsúlyba kerül az állati fehérje - a benne lévő purin miatt az arra hajlamosaknál -, köszvényt okoz, a koleszterin eltömíti a vérereket, a zsír pedig lerakódik a csípő körül.

Ezért könnyen előfordulhat az az eset, hogy sok fehérjét fogyasztunk, valójában mégis fehérjehiánytól szenvedünk. Az állati eredetű fehérjéket nehezebb megemészteni. Az emésztőrendszer gyenge működése a vérből is kimutatható.
Akinek a vére deciliterenként 8 gramm fehérjét tartalmaz, az jól érzi magát a bőrében, energikus - igazi nyertes típus. Az ilyen ember éber, minden szerve optimálisan működik, jobban tud az adott feladatra koncentrálni.
A fáradt, erőtlen, vesztes típusú emberek vérében legfeljebb 6-7 gramm fehérje mutatható ki.

Akkor hogyan étkezzünk?
Először is rendszeresen, mértékletesen és lassan együnk! 
Az ételek elkészítéséhez, illetve a saláták ízesítéséhez válasszunk extra szűz olíva-, tökmag, vagy lenmagolajat.

Kezdjük a napot fehérjében gazdag reggelivel.
Ez lehet túró, tofu, kefir, joghurt, hal, virsli, felvágott, társítva gyümölccsel, teljes kiőrlésű kenyérrel.
Aki fogyni akar, vagy csak méregteleníteni, akkor kezdje a napot gyümölccsel és utána igyon fehérje turmixot.

Délelőtt falatozzunk zöldfüszeres sajtot vagy túrót. Ez a tartós karcsúság titka.
A fehérje valóságos zsírégető. Ahhoz, hogy a test a táplálékkal bevitt fehérjét beépítse az izmokba és a hormonokba, a zsírraktáraktól vonja el a szükséges energiát.

Az ebéd legyen egy könnyű halfilé vagy omlós szárnyashús, esetleg jó minőségű bio marhahús.
Köretként tálaljunk hozzá finom főzeléket, grillezett, párolt zöldséget vagy vegyes salátát. gombát, esetleg válasszunk a hüvelyesek családjából.

Késő délután fogyasszunk el egy kocka magas kakaótartalmú csokoládét egy-két darab zabkeksszel, finom gabonakávéval. A szénhidrát segít az ellazulásban.

Vacsorára ehetünk például gyümölcs turmixot szója, zab- vagy mandulatejjel. Ezen italok biztosítják számunkra a boldogságérzetet és a szellemi erőt.
Utána fogyasszunk könnyű, finom sajtot, különféle olajos magvakkal és teljes kiőrlésű kenyérrel.

Jó étvágyat mindenkinek!

Forrás: Dr. Ulrich Strunz Örök fiatalság A boldogság szakácskönyve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése