Linkek



Ez a blog azért született, hogy irányt mutasson a tökéletes boldogsághoz. Tudom, hogy az iránymutatás nem egyszerű dolog. Számos feltétel megléte szükséges ahhoz, hogy a tökéletes boldogság megvalósuljon. Mondhatnád, hogy a feltételek jelentős része nem rajtunk múlik, hanem tőlünk független tényezők eredője. És már itt is vagyunk annál a pontnál, ami miatt elhatároztam, hogy blogot írok.
Az ember életének fő célja megtalálni azokat a hasznos tevékenységeket, amelyekben egyedülállót tud alkotni azzal, hogy az mások megelégedésére is szolgáljon. Ahhoz, hogy valaki ki tudja magából hozni a legjobbat, először is jól kell éreznie magát.
A cikkek olyan témákat dolgoznak fel, amelyek segítenek abban, hogy minden helyzetben a legoptimálisabb megoldást válasszuk.

2012. augusztus 26., vasárnap

Ajánlások az életmód váltásához III.

Étkezzünk változatosan!
Az egysíkú étrend egészségkárosodás nélkül tartósan nem tartható fenn.
Helyes táplálkozás esetén úgy válogatjuk össze az elfogyasztandó ételtípusokat, hogy azok alacsony kalória-, de magas vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag tartalmúak legyenek.
Az éhezés - a tartós eredmény elérése érdekében -, nem megengedett!
A hangsúly a helyes arányon és a mértéktartáson van.

Az adott kategórián belül válasszuk a minőséget!
/Pl. rántott, tejfeles és gulyás levesek helyett friss zöldség levest, a töltött és a rakott ételek helyett natúr grillezett fehérjét /csirke, pulyka, hal/, a rántott sajt helyett, natúr mozzarella, feta- vagy kecskesajtot, a fagylalt, a tejszínhabos torta és a gyümölcssaláta helyett friss gyümölcsöt, a kalóriadús öntetek helyett, natúr lehetőleg kecske joghurtot, a cukros, ecetes savanyúságok helyett a kovászos uborkát és a savanyú káposztát, az állati fehérjék esetében a kevés adalék-és színező anyagot, illetve tartósító szert tartalmazó biotermékeket keressük./

Mit együnk, hogy elégedettek legyünk és egészségesek maradjunk!
Friss gyümölcsöt, salátát, párolt vagy grillezett zöldséget, kovászos uborkát, natúr grillezett húst és halat, sovány felvágottakat, tojást.
Testsúly tartás esetén - amennyiben éhesek vagyunk -, többször fogyasszunk gyümölcsöt, salátát és párolt, vagy grillezett zöldséget. Az elsavasodás megelőzése érdekében a testsúlyunkhoz mért arányos állati fehérje mennyiségét ne növeljük!

Figyeljünk az egyéni érzékenységre!
Hiába egészséges valamely étel, ha az emésztőrendszerünk nem tudja hatékonyan feldolgozni, akkor azt más, hasonló tulajdonságokkal rendelkező étellel kell helyettesíteni.

Mikor és mennyi folyadékot igyunk?
A szakirodalomban ebben a kérdésben sem találunk teljes vélemény azonosságot.
A javaslatok - függetlenül az étel milyenségétől, illetve a testsúlytól -, 1,5 litertől egészen 3-4 literig terjednek.

A napi folyadékmennyiség meghatározásakor szintén több tényezőt kell együttesen figyelem venni.

Ha valaki sok gyümölcsöt, zöldséget, salátát, zöldség levest és főzeléket eszik, annak a szomjúság érzete - amely fontos jelzőrendszer számunkra -, minimális folyadékmennyiséget jelez.
Abban az esetben, hogy a táplálékon belül a fehérje a meghatározó, ott erős szomjúság érzet lép fel.
Ugyancsak nő a folyadék igény száraz, meleg időjárás esetén.
Ilyenkor nem kell noszogatni senkit, hogy pótolja a folyadékszükségletét.

Nagyon lényeges a testsúly figyelembe vétele. Értelemszerűen nem ugyanannyi a folyadék szükséglete egy 47 kg-os, vagy egy 130 kg-os személynek.
A minimum a napi 5-6 pohár /2-3 dl/pohár/ folyadék étkezések előtt, vagy 1-2 órával utána.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése